Menu

 

Algemene tips voor het wassen

Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel. Altijd weinig. Er is speciaal vloeibaar wasmiddel voor de donkere was. Behandel vlekken voor met b.v. Shout of Biotex vlekkendepper. De was is dan vaak al op 30°C schoon. Lees altijd eerst het wasetiket in het kledingstuk, aan de symbolen die op het etiket staat kunt u zien hoe u de kleding het best kunt reinigen. Behalve symbolen kunnen er ook nog andere instructies in staan, zoals apart wassen, liggende drogen etc. Volg deze adviezen aftijd op Ze zijn niet niet voor niets op de kleding gezet. Was gekleurde of katoenen en linnen kleding de eerste paar keren apart, de kleur kan afgeven.

Wasmachine

Was op de aangegeven wastemperatuur. (vaak is 30oC genoeg) Doe de trommel niet te vol. Leeg alle zakken en doe de ritsen dicht. Wees voorzichtig; zorg ervoor dat u lichte kleren niet samen met donkere kleuren wast. Lees het gebruiksvoorschrift van het wasmiddel . Door kledingstukken binnenstebuiten te wassen, voorkomt u slijtage en blijven de kleuren bovendien mooier..

Handwas

Los het wasmiddel goed op in het niet te warme water, leg daarna het kledingstuk erin. Goed onderdompelen, kort wassen en goed uitspoelen. Beweeg het kledingstuk zachtjes door het water. Niet wrijven en niet boenen. Synthetische kledingstukken niet tot een bol wringen, anders krijgt u de kreukels er bijna niet meer uit. Wring de kledingstukken voorzichtig uit, met uitzondering van wollen en zijden kleding. Uitspoelen in water dat dezelfde temperatuur als het waswater heeft. Laat de kleding niet lang in het water weken.

Drogen/centrifugeren

Wees voorzichtig met centrifugeren. Controleer in het wasetiket of de kleding er tegen kan.

Drogen/droogtrommel

Doe zijden, tricot- en wollen kledingstukken nooit in de droogtrommel Laat gebreide wollen kleding liggend op een handdoek drogen. U kunt de kleding het best uit de droger halen als het nog een beetje vochtig is. Nooit in de felle zon laten drogen i.v.m. eventuele verkleuring.

Strijken

Als u kleding aan de binnenkant strijkt, voorkomt u glansplekken. Strijk katoenen tricot-kleding in vorm als het nog een beetje vochtig is. Wollen en zijden kleding kunt u het beste met een vochtig doekje onder de bout strijken. Strijk nooit over prints heen.

Wassen

De getallen in de tobben geven de hoogst toelaatbare wastemperaturen aan, deze mag u niet overschrijden. Tot de gewonen wasprogramma’s behoren ook E-spaar en halve-wasjesprogramma’s. Anti-kreukprogramma’s: voor artikelen die synthetische vezels bevatten en/of kreukherstellend zijn gemaakt, machine beladen met de helft van het maximale gewicht. Handwas lauw of koud. Wolwas in de machine alleen volgens programma’s die zijn goedgekeurd door het Internationaal Wol Secretariaat (MS). Belading van een kwart tot een derde van het maximale gewicht. Temperatuur eventueel tot 40 graden celcius.

Was symbolen

wassymbolen

Stropdas knopen

stropdasknopen